Grumman F9F-5P Reconnaisance Panther, Monogram 1/48

Grumman F9F-5P Reconnaisance Panther, Monogram 1/48
Κατηγορίες : 
Κλίμακα: 
Εταιρία: 
Φωτογραφίες: 

To F9F Panther ήταν το πρώτο μαχητικό τζετ της Grumman και πέταξε για πρώτη φορά το 1947. Χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα από το αμερικανικό ναυτικό και το σώμα των πεζοναυτών στον Πόλεμο της Κορέας και η παραγωγή του έφτασε τις 1382 μονάδες πριν αποσυρθεί το 1958. Το F9F-5P ήταν η τελευταία φωτοαναγνωριστική έκδοση (μόλις 36 μονάδες), όπου το χώρο των τεσσάρων πυροβόλων των 20mm κατέλαβαν κάμερες και γυροσκόπια – σύστημα αυτόματου πιλότου για σταθεροποίηση της πτήσης κατά τη λήψη.Το κιτ της Monogram αποτελεί τροποποίηση του παλιού απλού Panther και έρχεται σε 6 πλαίσια γκρι και διαφανούς πλαστικού. Ποιοτικά κυμαίνεται στα επίπεδα που μας έχει συνηθίσει η εταιρεία, δηλαδή πλούσια εσωτερική λεπτομέρεια, σωστό σχήμα, αλλά και ανάγλυφη εξωτερική γράμμωση.

Η κατασκευή

Η κατασκευή ξεκίνησε με τη χάραξη όλων των επιφανειών με το χαρακτικό της Olfa και το πέρασμά τους με λεπτόρευστη υγρή κόλλα για να εξομαλυνθούν τυχόν ατέλειες. Στη συνέχεια κόπηκαν τα κοιλιακά φλαπς, ώστε να κατασκευαστεί από το μηδέν η εσωτερική τους λεπτομέρεια και να τοποθετηθούν σε κατεβασμένη θέση. Η κατασκευή της φωλιάς τους έγινε με λεπτό φύλλο πλαστικού, ενώ της λεπτομέρειάς τους με κομμάτια πλαστικού και αλουμινόφυλλο. Το ίδιο έγινε και με τα πτερυγικά φλαπς, εδώ όμως η όλη διαδικασία ήταν πιο απλή, καθώς κατασκευάστηκε το κυρτό τμήμα επαφής τους με την πτέρυγα με τη χρήση μήκους sprue και εποξικού στόκου. Στο πιλοτήριο η μοναδική απαραίτητη προσθήκη είναι οι ζώνες του καθίσματος που κατασκευάστηκαν από φύλλο αλουμινίου και τοποθετήθηκαν μετά το βάψιμο των επιμέρους κομματιών. Η ‘’μπανιέρα’’ και το κάθισμα βάφτηκαν με interior green, ενώ οι κονσόλες, ο πίνακας και τα πλαϊνά της ατράκτου με μαύρο ματ. Η λεπτομέρεια αναδείχθηκε με wash raw umber λαδιού και στεγνά πινέλα των βασικών τόνων, ενώ έγινε και αναπαράσταση του κρυστάλλου στα όργανα με μια σταγόνα γυαλιστερού βερνικιού στο καθένα. Η άτρακτος έκλεισε χωρίς προβλήματα, δεν έγινε το ίδιο όμως με την επαφή των φτερών με αυτή, όπου το μοντέλο χρειάστηκε να παραμείνει ακινητοποιημένο και με βάρος στο πάνω μέρος του μέχρι να επιτευχθεί η σωστή εφαρμογή και δίεδρος. Το μοντέλο, αφού το κόκπιτ μασκαρίστηκε με ταινία της Tamiya, βάφτηκε με το Νο1718 Sea Blue FS35042 της Modelmaster.

Τα χείλη προσβολής των πτερύγων, καθώς και το μπροστά μέρος των δεξαμενών βάφτηκαν με αλουμίνιο, ενώ το ρύγχος με λευκό. Μετά από μερικά χέρια γυαλιστερό βερνίκι της Gunze οι επιφάνειες ήταν έτοιμες να δεχθούν τα σήματα. Αυτά μας ταλαιπώρησαν πιο πολύ από οποιοδήποτε άλλο κομμάτι της κατασκευής, μιας και έπρεπε να ακολουθήσουν δύσκολες καμπύλες ενώ είναι εξαιρετικά δύσκαμπτα. Με άφθονη χρήση του Mr.Mark Softer της Gunze και αλλεπάληλα χαράγματα με το νυστέρι τελικά ακολούθησαν τις γραμμές του μοντέλου. Άλλο ένα χέρι γυαλιστερό βερνίκι έδωσε την τελική υφή, ενώ αποφασίστηκε να μην γίνουν φθορές, ούτε καν το καθιερωμένο wash στις εξωτερικές επιφάνειες, μιας και το αποτέλεσμα είναι αρκετά όμορφο και ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.

Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα ενδιαφέρον κιτ, που με λίγη προσωπική εργασία και προσοχή στην τοποθέτηση των χαλκομανιών μπορεί να μας αποφέρει ένα πολύ όμορφο κιτ αυτού του όχι και τόσο συνηθισμένου αεροπλάνου.

Grumman F9F-5P Reconnaisance Panther, Monogram 1/48Grumman F9F-5P Reconnaisance Panther, Monogram 1/48Grumman F9F-5P Reconnaisance Panther, Monogram 1/48Grumman F9F-5P Reconnaisance Panther, Monogram 1/48Grumman F9F-5P Reconnaisance Panther, Monogram 1/48Grumman F9F-5P Reconnaisance Panther, Monogram 1/48Grumman F9F-5P Reconnaisance Panther, Monogram 1/48Grumman F9F-5P Reconnaisance Panther, Monogram 1/48Grumman F9F-5P Reconnaisance Panther, Monogram 1/48Grumman F9F-5P Reconnaisance Panther, Monogram 1/48Grumman F9F-5P Reconnaisance Panther, Monogram 1/48Grumman F9F-5P Reconnaisance Panther, Monogram 1/48Grumman F9F-5P Reconnaisance Panther, Monogram 1/48Grumman F9F-5P Reconnaisance Panther, Monogram 1/48

Δείτε ακόμα ...

Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές