Bristol Beaufighter TF.X, Airfix 1/72 (κωδικός A04019)

Bristol Beaufighter TF.X, Airfix 1/72 (κωδικός A04019)

Το Beaufighter -μαζί με το Mosquito- ήταν δύο μαχητικά αεροσκάφη “κλειδιά” για πολλές από τις επιτυχίες της RAF στη διάρκεια του Β΄ΠΠ, καθώς αποδείχτηκαν πολύ αποτελεσματικά και προσαρμόσιμα σε μια πολύ μεγάλη γκάμα ρόλων και αποστολών. Ειδικά το Beaufighter ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο και ευέλικτο σε επιθέσεις εναντίον παράκτιων και ναυτικών στόχων, τόσο στις ακτές της Γαλλίας και της Γερμανίας, όσο και στο Μέτωπο της νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά και σε αυτό ακόμα το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Το βιβλίο “Fighters over the Aegean” του Βrian Cull (Fonthill) περιέχει πολλές δραματικές ιστορίες με Beaufighters πάνω από ελληνικά νησιά!

Τα έξι πτερυγικά πολυβόλα και τα τέσσερα πυροβόλα κάτω από το ρύγχος έβαλλαν ταυτόχρονα με τις 8 ρουκέτες σε έναν ιδιαίτερα καταστρεπτικό συνδυασμό εναντίον πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων.

Το πρώτο κιτ του Beaufighter ΤF.X στην 1/72 κυκλοφόρησε το 1958 από την Airfix, ακολούθησε αυτό της Frog το 1969 και της Matchbox το 1975. Η Hasegawa παρουσίασε το δικό της το 1998 και φυσικά ήταν το καλύτερο όλων από πλευράς λεπτομέρειας, αλλά με βασικά λάθη (όπως 6 χιλιοστά μικρότερο εκπέτασμα). Περιέργως το ιαπωνικό κιτ δεν έτυχε ευρείας κυκλοφορίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι μοντελιστές να έχουν φτιάξει το πολύ ελκυστικό και σωστό για την εποχή του κιτ της Matchbox! Επίσης η Matchbox ήταν η μόνη που πρόσφερε το TF.X late type με την χαρακτηριστική κάθετη αεροδυναμική προέκταση στη ράχη της ουράς, spinners (αεροδυναμικά καλύματα στις έλικες) και το διογκωμένο ρύγχος (που στο πραγματικό φιλοξενούσε ραντάρ).

Σχεδόν 60 χρόνια μετά η Airfix αποφάσισε πως ήταν καιρός να προσφέρει ένα εντελώς νέο κιτ, το οποίο κυκλοφόρησε στα τέλη του 2015 και προέρχεται από εντελώς νέο καλούπι.

130 κομμάτια μοιράζονται σε 4 πλαίσια με ανοικτό γκρί χρώμα και σε ένα μικρότερο πλαίσιο για τα διαφανή. Στο κουτί περιέχεται ακόμα μια καρτέλα χαλκομανιών (με δύο επιλογές καμουφλάζ) και ένα πολύ αναλυτικό 12σέλιδο φυλλάδιο οδηγιών.

Η εξωτερική λεπτομέρεια είναι άψογη, με τη μορφή φίνων χαραγμένων γραμμώσεων, ενώ οι επιφάνειες ελέγχου πτήσης διαθέτουν ρεαλιστική, ανάγλυφη υφή και ελαφρώς σαγρέ-ματ επιφάνεια. Με εξαίρεση τα πηδάλια ύψους-βάθους και τα φλάπς, όλες οι άλλες επιφάνειες ελέγχου (ailerons & rudder) δίνονται χωριστά και μπορούν να κολληθούν με κλίση. Η σωστή γωνία των πτερύγων καθώς και η στερεότητα της κόλλησής τους με την άτρακτο εξασφαλίζεται με δύο εγκάρσιους-κάθετους προς την τελευταία δοκούς, πάνω στις οποίες θηλυκώνουν έξυπνα οι δύο ημιπτέρυγες.

Επίσης τα οριζόντια ουραία σταθερά δίνονται σε ένα ενιαίο κομμάτι, διασφαλίζοντας την έντονη δίεδρο γωνία, ένα προβληματικό σημείο στα άλλα κιτ.

Το κόκπιτ και η θέση του πίσω πολυβολητή περιέχουν αρκετά καλά καθίσματα, δύο ρεαλιστικές φιγούρες του πληρώματος, χειριστήριο, ποδωστήρια, πίνακα (με χαλκομανία για τα όργανα), κονσόλες και μονοκόμματες καλύπτρες.  

Οι κινητήρες αναπαρίστανται εξίσου ρεαλιστικά με λεπτότατες έλικες, πολύ λεπτά καλύμματα και ανασηκωμένα πτερύγια εξαγωγής στο πίσω μέρος. Οι κύλινδροι των κινητήρων (σε δύο σειρές) θα μπορούσαν να είχαν πιο ρεαλιστική χάραξη αλλά με λίγο drybrushing μπορούν να γίνουν αποδεκτοί.

Το σύστημα προσγείωσης είναι αρκετά λεπτομερές με λεπτά, ανάγλυφα σκέλη και ελαφρώς «πατημένα» ελαστικά με χωριστές ζάντες. Αρκετά βαθειές είναι οι φωλεές.

Πολύ λεπτομερές το πίσω πολυβόλο, ενώ ο υπόλοιπος οπλισμός αποτελείται από μια τορπίλλη και 8 ρουκέτες που είναι πολύ λεπτές και σωστές στην κλίμακα. Βόμβες δεν περιλαμβάνονται, όπως δεν περιέχονται και οι μεταγενέστερες αεροδυναμικές βελτιώσεις του TF.X, (κάθετη προέκταση στη ράχη της ουράς, spinners και ο θόλος του ραντάρ στο ρύγχος), δύο βασικές παραλείψεις κατά τη γνώμη μας.

Τα διαφανή κομμάτια είναι λεπτότατα, πεντακάθαρα και περιλαμβάνουν ένα πλήθος από φώτα πλεύσης στα ακροπτερύγια και το κάλυμμα του διπλού προβολέα στο χείλος προσβολής της αριστερής πτέρυγας. Τον προβολέα όμως θα πρέπει να τον προσθέσουμε εμείς καθώς δεν περιλαμβάνεται.

Η καρτέλα σημάτων είναι άριστα τυπωμένη, εντελώς ματ, περιλαμβάνει άφθονα προειδοποιητικά και δύο σετ για ένα Beaufighter της 144 Μοίρας της RAF, στη Σκοτία το 1944, με καμουφλάζ Extra Dark Sea Grey/Sky και ασπρόμαυρες invasion stripes στην άτρακτο, καθώς και για ένα αεροσκάφος της 27ης Μοίρας της RAF (Βurma 1945) με Dark Earth/Dark Green/Medium Sea Grey και λευκές λωρίδες σε πτέρυγες και κάθετο σταθερό. Οι λωρίδες δεν περιλαμβάνονται στις χαλκομανίες αλλά ο σωστός μοντελιστής θα προτιμήσει έτσι κι αλλιώς να τις μασκάρει και να τις βάψει για περισσότερη ρεαλιστικότητα, παρόλο που αρκετοί θα ήθελαν την ευκολία.

Οδηγίες για τα κατάλληλα χρώματα δίνονται άφθονες στο φυλλάδιο οδηγιών, τόσο για το εσωτερικό όσο και για τα καμουφλάζ με κωδικούς των Enamel της Humbrol, ενώ δίνονται και πολύ χρήσιμα έγχρωμα profiles στις δύο τελευταίες σελίδες.

To τελειωμένο μοντέλο έχει μήκος 17,6 εκατοστά και εκπέτασμα 24,6 εκατοστά.

Συνολικά ένα πολύ σωστό κιτ, εύκολο στην συναρμολόγηση που αναπαριστά τέλεια στην 1/72 τη χαρακτηριστική φιγούρα του Beaufighter. Οσοι από σας έχετε στη συλλογή σας το παλιό κιτ της Airfix (ή κάποιο από τα άλλα που αναφέραμε) πραγματικά θα θαυμάσετε την εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, αλλά και πολλοί φίλοι της 1/48 ίσως θα άξιζε να ρίξουν μια δεύτερη ματιά σε αυτά που έχει να προσφέρει η Airfix στην μικρότερη κλίμακα. Θα το βρείτε στο Plastimodellismo, Ιπποκράτους 48 και online εδώ.

 

Bristol Beaufighter TF.X, Airfix 1/72 (κωδικός A04019)Bristol Beaufighter TF.X, Airfix 1/72 (κωδικός A04019)Bristol Beaufighter TF.X, Airfix 1/72 (κωδικός A04019)Bristol Beaufighter TF.X, Airfix 1/72 (κωδικός A04019)Bristol Beaufighter TF.X, Airfix 1/72 (κωδικός A04019)Bristol Beaufighter TF.X, Airfix 1/72 (κωδικός A04019)Bristol Beaufighter TF.X, Airfix 1/72 (κωδικός A04019)Bristol Beaufighter TF.X, Airfix 1/72 (κωδικός A04019)Bristol Beaufighter TF.X, Airfix 1/72 (κωδικός A04019)Bristol Beaufighter TF.X, Airfix 1/72 (κωδικός A04019)Bristol Beaufighter TF.X, Airfix 1/72 (κωδικός A04019)Bristol Beaufighter TF.X, Airfix 1/72 (κωδικός A04019)Bristol Beaufighter TF.X, Airfix 1/72 (κωδικός A04019)Bristol Beaufighter TF.X, Airfix 1/72 (κωδικός A04019)