CONTINUATION WAR, Airframe Extra 6, Valiant Wings

CONTINUATION WAR, Airframe Extra 6, Valiant Wings

O δεύτερος Ρωσο-φινλανδικός Πόλεμος της περιόδου 1941-1944 ήταν η συνέχεια του αμέσως προηγούμενου πολέμου μεταξύ των δύο χωρών. Ο πρώτος πόλεμος διάρκεσε μόλις 3,5 μήνες (τέλη 1939 – Ανοιξη 1940) με αποτέλεσμα την αποτυχία της σοβιετικής εισβολής μπροστά στην έξυπνη και οργανωμένη άμυνα των Φινλανδών.

Ο δεύτερος αυτός πόλεμος είναι γνωστός στη Δύση ως “Continuation War” (πόλεμος σε παράταση/συνέχιση) και είναι το θέμα του πρόσφατου βιβλίου της σειράς Airframe Extra No.6 της Valiant Wings. Λόγω της πολλαπλάσιας διάρκειάς του σε σχέση με τον πρώτο πόλεμο, αλλά και της γενικευμένης/ευρύτερης εμπλοκής των δύο αεροποριών, η έκδοση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μοντελιστή αλλά και το φίλο των αεροπορικών συγκρούσεων γενικότερα.

Το βιβλίο ξεκινά με μια ενδιαφέρουσα όσο και χρήσιμη ιστορική αναδρομή 20 σελίδων με επιχειρησιακούς χάρτες, φωτογραφίες αεροσκαφών και επεξηγηματικό κείμενο, όπου δίνεται έμφαση στους τύπους των αεροσκαφών που χρησιμοποίησαν οι δύο εμπόλεμοι.

Ακολουθούν 10 σελίδες γεμάτες από 50 έγχρωμα profiles του Richard Caruana, με θέμα την πολυτυπία των αεροσκαφών της φινλανδικής πολεμικής αεροπορίας: (Αnson, Blenheim, Bulldog, Gauntlet, Gladiator, LaGG-3, Polikarpov, Hurricane, Lysander, Fokker, Do17Z, Ju88, Buffalo, Hawk, Morane, Bf109G, Fiat G50). Πιο κάτω συναντάμε άλλο ένα δισέλιδο με 9 profiles αεροσκαφών της σοβιετικής αεροπορίας (Polikarpov I-153, I-16, MiG-3, LaGG-3, Hurricane & Airacobra), από το οποίο όμως απουσιάζουν σοβιετικά βομβαρδιστικά, που ευτυχώς περιλαμβάνονται στο μοντελιστικό μέρος του βιβλίου.

Οι μοντελιστικές κατασκευές είναι συνολικά επτά (7):

Βrewster B-239 Buffalo της Hasegawa στην 1/72 (φινλανδικό)

Hawker Ηurricane IIB της Revell στην 1/72 (σοβιετικό)

Μorane-Saulnier MS.410 Azur 1/72 (φινλανδικό)

Ιlyushin Il-4 Zvezda 1/72 (σοβιετικό)

Β-239 Buffalo Special Hobby 1/32 (φινλανδικό)

Polikarpov Η-153 “Chaika”, ICM 1/72 (σοβιετικό)

Westland Lysander MkIII, Gavia 1/48 (φινλανδικό)

Όλα τα μοντέλα στην 1/72 είναι φτιαγμένα από τον εξαιρετικό Libor Jekl, ενώ ο έμπειρος Steve A. Evans καλύπτει τις άλλες δύο κλίμακες. Οι κατασκευές είναι άψογες μοντελιστικά, όσο και φωτογραφικά, περιλαμβάνοντας χρήσιμα στάδια step-by-step WIP (Work in Progress).

Πολύ χρήσιμος ένας ολοσέλιδος πίνακας-χρωματολόγιο με τις αποχρώσεις των καμουφλάζ αεροσκαφών των δύο εμπολέμων, με κωδικούς και ονομασίες από 8 κατασκευαστές μοντελιστικών χρωμάτων (Αkan, Gunze, Humbrol, Tamiya, Lifecolor, Xtracrylics/Xtracolors, White Ensign, Revell) τόσο σε enamel όσο και σε ακρυλικά, ώστε να μπορέσει κάποιος να τσεκάρει τι έχει ήδη και τι πρέπει να αγοράσει για να βάψει το project που έχει επιλέξει.

Συνολικά 82 σελίδες σε φορμά Α4, εξαιρετική ποιότητα εκτύπωσης και προσιτή τιμή (9,95 λίρες Αγγλίας) σε ένα πακέτο που πολλοί θα θελήσουν να το έχουν πάνω στον πάγκο τους, φτιάχνοντας ένα (ή και περισσότερα) από όλα αυτά τα ενδιαφέροντα μοντέλα με τα χειμερινά καμουφλάζ, με επίκεντρο μια παράλληλη όσο και εξίσου σκληρή σύρραξη με την επιχείρηση Barbarossa.

Τα ρωσικά και φινλανδικά θέματα της περιόδου έχουν ήδη πολλούς φίλους αλλά με το βιβλίο αυτό είναι σίγουρο ότι θα αποκτήσουν περισσότερους – ειδικά με τόσα πολλά κιτ και καρτέλες σημάτων που προσφέρουν τις δυνατότητες! Συνιστάται ανεπιφύλακτα.

http://www.valiant-wings.co.uk/airframe-extra-no6-1862-p.asp

CONTINUATION WAR, Airframe Extra 6, Valiant WingsCONTINUATION WAR, Airframe Extra 6, Valiant WingsCONTINUATION WAR, Airframe Extra 6, Valiant WingsCONTINUATION WAR, Airframe Extra 6, Valiant WingsCONTINUATION WAR, Airframe Extra 6, Valiant WingsCONTINUATION WAR, Airframe Extra 6, Valiant WingsCONTINUATION WAR, Airframe Extra 6, Valiant WingsCONTINUATION WAR, Airframe Extra 6, Valiant WingsCONTINUATION WAR, Airframe Extra 6, Valiant WingsCONTINUATION WAR, Airframe Extra 6, Valiant WingsCONTINUATION WAR, Airframe Extra 6, Valiant WingsCONTINUATION WAR, Airframe Extra 6, Valiant WingsCONTINUATION WAR, Airframe Extra 6, Valiant WingsCONTINUATION WAR, Airframe Extra 6, Valiant WingsCONTINUATION WAR, Airframe Extra 6, Valiant WingsCONTINUATION WAR, Airframe Extra 6, Valiant WingsCONTINUATION WAR, Airframe Extra 6, Valiant WingsCONTINUATION WAR, Airframe Extra 6, Valiant Wings