F-4E PHANTOM II AUP Under the Skin Vol.1 by Ioannis Lekkas & Ilias Gonis (Eagle Aviation)

F-4E PHANTOM II AUP Under the Skin Vol.1 by Ioannis Lekkas & Ilias Gonis (Eagle Aviation)

Μετά το εκπληκτικό “Under the Skin” για τα ελληνικά F-16, η Εagle Aviation επανέρχεται δριμύτερη με το νέο της βιβλίο για τα ελληνικά F-4E ΑUP, πάντα στο ίδιο σχεδόν τετράγωνο πρακτικό φορμά (22Χ24 εκατοστά – ύψος Χ πλάτος).

Σε 108 σελίδες και εξαιρετική ποιότητα εκτύπωσης (και εν γένει παραγωγής) έχουμε το απόλυτο βιβλίο-reference, τόσο για το μοντελιστή όσο και για το φίλο της Αεροπορίας που θα ήθελε να μελετήσει τα ιδιαίτερα…εσωτερικά του αεροσκάφους θρύλου.

Ο τόμος χωρίζεται σε 10 κεφάλαια. Στο πρώτο, The Legend, έχουμε ένα χρήσιμο πίνακα με τα serial numbers όλων των F-4E AUP των δύο Μοιρών (338 Αρης & 339 Αίας) μαζί με μια σύντομη περιγραφή του ρόλου τους και μερικές θαυμάσιες φωτογραφίες-σαλόνια (πιάνουν δηλαδή και τις δύο αντικρυστές σελίδες) για να θαυμάσουμε όλο το αεροσκάφος σε πτήση και σε φάση απογείωσης, καθώς στις επόμενες σελίδες ακολουθεί η μελέτη των επιμέρους τμημάτων και υποσυστημάτων.

Ξεκινώντας από την άτρακτο ο φωτογραφικός φακός του Γιάννη Λέκκα μας ξεναγεί μέσα από ανοικτές θυρίδες αλλά και σε λεπτομέρειες όπως η σκάλα επιβίβασης, close-ups στα προειδοποιητικά, στις IFF αντέννες, στην καλύπτρα και σε ότι άλλο μπορεί να ενδιαφέρει τον αναγνώστη που είναι περίεργος να μελετήσει τα πάντα στο F-4E. Mόνο για την καλύπτρα μετρήσαμε πάνω από 20 φωτογραφίες, ενώ συνολικά στο βιβλίο περιέχονται συνολικά πάνω από 450!

Ολες οι φωτό που χρειάζονται επεξήγηση συνοδεύονται από λεζάντα στην αγγλική γλώσσα. Γενικά οι σελίδες του βιβλίου είναι γεμάτες από φωτογραφίες και το κείμενο είναι ελάχιστο - όσο χρειάζεται για τις λεζάντες.

Το κόκπιτ καλύπτεται όχι απλά επαρκώς, αλλά η λεπτομέρεια που διακρίνει κανείς στα όργανα ελέγχου είναι εκπληκτική. Φυσικά υπάρχουν άφθονες φωτογραφίες, χωριστά για το μπροστινό και το πίσω κόκπιτ αντίστοιχα, μαζί με δύσκολες γωνίες, όπως οι μηχανισμοί πίσω από τις καλύπτρες. Ένα δισέλιδο και 12 φωτό καλύπτουν το εκτινασσόμενο κάθισμα Martin Baker.

Aκολουθούν οι εισαγωγές αέρα, το σύστημα προσγείωσης, οι κάτω επιφάνειες (αλλά και οι όχι εύκολο να δεί κανείς άνω επιφάνειες), πτέρυγες, πηδάλια ελέγχου πτήσης, εξαγωγές, ουρά, καθώς και άφθονες φωτό από τη διαδικασία συντήρησης του αεροσκάφους με ανοικτά τα πάνελς των σωληνώσεων των υδραυλικών και λοιπών υποσυστημάτων. Στο σημείο αυτό έχουμε μια σημαντική βοήθεια στον αναγνώστη, καθώς σε κάθε φωτογραφία υπάρχει ένας αριθμός που παραπέμπει σε αντίστοιχο σχεδιάγραμμα-οδηγό του αεροσκάφους. Ετσι μπορεί κανείς να εντοπίσει εύκολα σε ποιο σημείο αντιστοιχεί η κάθε φωτό με ανοικτό πάνελ, καθώς στα πολύ κοντινά πλάνα είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει ταυτοποίηση, ακόμα και για τους πολύ γνώστες. Εκτός από τον αριθμό υπάρχει και σχετική λεζάντα με την ονομασία του συστήματος και την ένδειξη left/right ή looking FWD/AFT.

To κεφάλαιο της Συντήρησης, μαζί με αυτό του J79 που ακολουθεί, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους θα ήθελαν να φτιάξουν ένα μοντέλο του κινητήρα ή να ανοίξουν σχετικά πάνελς με εσωτερική λεπτομέρεια.

Από το φακό του Γιάννη Λέκκα δεν «γλύτωσε» φυσικά ούτε το ραντάρ AN/APG 65, καθώς και το πυροβόλο Μ61Α1, σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια και με πολλά επιμέρους close-ups.

To βιβλίο κλείνει με 17 σελίδες και δεκάδες φωτογραφίες από τον οπλισμό: ΑΙΜ-9L, Targeting Pods, AIM-120B, GBU-24/16, AGM-65, LAU-88 και drop tanks.

Συνολικά ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη και αν δεν το έχετε αποκτήσει ακόμα βιαστείτε, καθώς όλες οι εκδόσεις Under the Skin είναι limited.

Σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει και ο δεύτερος τόμος που θα καλύπτει το RF-4E και τις προγενέστερες εκδόσεις F-4E (Ηill Grey, Aegean Blue & Vietnam), ειδικά σε τμήματα και περιοχές που δεν είναι κοινές με το AUP. Μέρος του υλικού είναι από το αρχείο του Modelling της δεκαετίας του ΄90, ειδικά επεξεργασμένα για ακόμα καλύτερη απόδοση λεπτομέρειας, οπότε έχετε έναν ακόμα λόγο να τον αποκτήσετε! Λεπτομέρειες στα πιο κάτω links και σε επιλεγμένα μοντελιστικά καταστήματα/βιβλιοπωλεία.

http://scaleindetail.com/index.php?route=product/product&product_id=149

http://eagleaviation.gr/

H Eagle Aviation και ο Γιάννης Λέκκας συμμετέχουν με εμπορικό περίπτερο στην φετινή έκθεση της IPMS-Hellas στο Γκάζι, 28-30/10/2016 και εκεί μπορείτε να δείτε από κοντά και να προμηθευτείτε όλες τις εκδόσεις και τα βιβλία του F-4E.

 

 

 

 

 

F-4E PHANTOM II AUP Under the Skin Vol.1 by Ioannis Lekkas & Ilias Gonis (Eagle Aviation)F-4E PHANTOM II AUP Under the Skin Vol.1 by Ioannis Lekkas & Ilias Gonis (Eagle Aviation)F-4E PHANTOM II AUP Under the Skin Vol.1 by Ioannis Lekkas & Ilias Gonis (Eagle Aviation)F-4E PHANTOM II AUP Under the Skin Vol.1 by Ioannis Lekkas & Ilias Gonis (Eagle Aviation)F-4E PHANTOM II AUP Under the Skin Vol.1 by Ioannis Lekkas & Ilias Gonis (Eagle Aviation)F-4E PHANTOM II AUP Under the Skin Vol.1 by Ioannis Lekkas & Ilias Gonis (Eagle Aviation)F-4E PHANTOM II AUP Under the Skin Vol.1 by Ioannis Lekkas & Ilias Gonis (Eagle Aviation)F-4E PHANTOM II AUP Under the Skin Vol.1 by Ioannis Lekkas & Ilias Gonis (Eagle Aviation)F-4E PHANTOM II AUP Under the Skin Vol.1 by Ioannis Lekkas & Ilias Gonis (Eagle Aviation)F-4E PHANTOM II AUP Under the Skin Vol.1 by Ioannis Lekkas & Ilias Gonis (Eagle Aviation)F-4E PHANTOM II AUP Under the Skin Vol.1 by Ioannis Lekkas & Ilias Gonis (Eagle Aviation)F-4E PHANTOM II AUP Under the Skin Vol.1 by Ioannis Lekkas & Ilias Gonis (Eagle Aviation)