Η τεχνική της Λακ

Η τεχνική της Λακ

Πολλές φορές θέλουμε να κάνουμε φθορές σε ένα χρώμα (πχ. καμουφλάζ) και από κάτω θέλουμε να φανεί το διαφορετικό υπόστρωμα, πετυχαίνοντας έτσι μια ρεαλιστική διχρωμία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το πετύχουμε αυτό αλλά ένας από τους πιο αποτελεσματικούς είναι η τεχνική της λακ.

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα άρμα που ήταν βαμμένο με ένα σκούρο χρώμα και μετά το έβαψαν με ένα πολύ πιο ανοικτό. Κατά τη φθορά του δεύτερου χρώματος φαίνεται σε μικρές ή και σε μεγάλες ακανόνιστες επιφάνειες το πρώτο-αρχικό χρώμα. Αν ξύσουμε με κάποιο εργαλείο ή με ντουκόχαρτο το σκούρο χρώμα πιθανότατα θα τα καταστρέψουμε και τα δύο φτάνοντας στο γυμνό πλαστικό (ή τη ρητίνη). Μπορούμε βέβαια να βάλουμε μικρές πινελιές μασκόλ πριν βάψουμε το δεύτερο χρώμα αλλά δεν θα έχουμε τόσο καλό έλεγχο στο τελικό μας αποτέλεσμα.

Ο καλύτερος τρόπος είναι με την τεχνική της λακ.

Ψεκάζουμε το πρώτο χρώμα (κατά προτίμηση σμάλτου/enamel) και το αφήνουμε να στεγνώσει καλά. Μετά ψεκάζουμε τη λάκ απευθείας από το σπρέι. Αυτή στεγνώνει ακαριαία. Αμέσως μετά ψεκάζουμε το δεύτερο χρώμα που θα καλύψει πλήρως το πρώτο. Αυτό το δεύτερο θα πρέπει να είναι ακρυλικό. Μόλις το ψεκάσουμε περιμένουμε λίγα λεπτά (δεν χρειάζεται να περιμένουμε να στεγνώσει επί ώρες), παίρνουμε ένα πινέλο Νο.1 ή 0, το βουτάμε σε λίγο νερό και αρχίζουμε να τρίβουμε απαλά τα σημεία που θέλουμε να κάνουμε τα ξεφλουδίσματα, τα ξυσίματα και γενικά τις φθορές μας. Θα διαπιστώσουμε ότι το νερό αφαιρεί σαν σκούπα-σφουγγαρίστρα το ακρυλικό χρώμα αποκαλύπτοντας το αρχικό μας χρώμα από κάτω!

Οσο πιο πολύ νερό έχουν οι τρίχες του πινέλου και όσο πιο έντονα τρίβουμε το πινέλο στην επιφάνεια του μοντέλου, τόσο πιο έντονα ξεφλουδίσματα θα έχουμε.

Συνεχίζουμε ακάθεκτοι μέχρι να ικανοποιηθούμε από το αποτέλεσμα, φροντίζοντας να μην το παρακάνουμε με τη μία, διότι δεν διορθώνεται το λάθος. Επίσης καλό είναι να κάνουμε πρώτα μια δοκιμή σε ένα παλιό μας μοντέλο.

Το μυστικό της τεχνικής αυτής είναι η υδατοδιαλυτή φύση της λακ. Το νερό διεισδύει στο ακρυλικό χρώμα, φτάνει στη λάκ, τη διαλύει και αυτή και έτσι εμφανίζεται από κάτω ατόφιο το αρχικό χρώμα που σαν σμάλτο δεν παθαίνει τίποτα. 

Η τεχνική της λακ εφαρμοσμένη σε ένα Fw189 της GWH σε 1/48:

http://www.aeroscale.co.uk/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=viewarticle&artid=3664&page=2

 

Youtube Video: